Το τίκα μασάλα είναι ένα ήπιο αρωματικό μείγμα μπαχαρικών με γλυκιά και ζεστή γεύση, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του δημοφιλούς πιάτου chicken tikka masala. Συχνά αναφέρεται ως ένα από τα εθνικά πιάτα της Βρετανίας, αν και είναι εμφανής η ινδική επιρροή.
Ο μύθος λέει ότι το tikka masala εφευρέθηκε σε ένα ινδικό εστιατόριο της Γλασκόβης της δεκαετίας του 1970, όταν ένας πελάτης ζήτησε λίγο σάλτσα για το κοτόπουλο του που του φαινόταν στεγνό! Έτσι ο πολυμήχανος μάγειρας του εστιατορίου, εφηύρε μία κρεμώδη σάλτσα με βάση την ντομάτα και τα μπαχαρικά για να ικανοποιήσει τον πελάτη. Όποια και αν είναι η αλήθεια της ιστορίας, σήμερα το tikka masala είναι το πιο δημοφιλές πιάτο σε αυτήν τη χώρα. Είναι πολύ ήπιο, αλλά γεμάτο αρωματική γεύση και όταν μαγειρεύεται με κρέμα ή γιαούρτι έχει ως αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο. Αν και λειτουργεί καλύτερα με κοτόπουλο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οτιδήποτε άλλο σας αρέσει ακόμα και με λαχανικά. Εκτός από την παραδοσιακή συνταγή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαρινάδες κρεάτων και πουλερικών καθώς επίσης σε στιφάδο και σε ντοματόσουπα.
Περιέχει πιπερόριζα, πιπέρι, κύμινο, κανέλα, κόλιανδρο, γαρύφαλλο, σκόρδο, κορκουμά και γλυκό τσίλι Kashmir.
Χαρακτηριστικά
- Προέλευση
- Ευρωπαϊκή Ένωση
- Κουζίνα
- Ινδική
- Ταιριάζει με
- Κρέατα
Πουλερικά
- Γεύση
- Γλυκιά
Πικάντικη