Κουρκουμάς, κορκουμάς ή κιτρινόριζα ή τούρμερικ. Μπαχαρικό ιδανικό για το πιλάφι που δίνει χρυσό χρώμα. Αντιοξειδωτικό, αντικαρκινικό, ανακουφίζει από αρθριτικά.
Πολλοί το βάζουν ως υποκατάστατο του σαφράν, μιας και το κόστος του είναι πολύ πιο χαμηλό και δεν έχει αυτήν την έντονη γεύση ιωδίου. Είναι η φυσική χρωστική για την παρασκευή του κάρυ, και της σάλτσας μουστάρδας.Στην Ινδική κουζίνα αποτελεί απαραίτητο συστατικό και είναι δημοφιλές σε όλες τις Ασιατικές χώρες. Ταιριάζει στο πιλάφι τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο, τα όσπρια, τις σούπες και τις σάλτσες.
Η βασική δραστική ουσία που βρίσκεται στη ρίζα του κορκουμά είναι η κουρκουμίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με πολύ δυνατή αντιφλεγμονώδη δράση, παρόμοια με αυτήν της κορτιζόνης αλλά φυσικά χωρίς τις παρενέργειες της. Φαίνεται να απαλύνει τους μυϊκούς πόνους και να ανακουφίζει από τα αρθριτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι προλαμβάνει τον καρκίνο και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο κορκουμάς ενισχύει συνολικά την άμυνα του οργανισμού και δρα θετικά στην αντιμετώπιση και πρόληψη του διαβήτη καθώς επίσης φαίνεται να ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερίνης.
Χαρακτηριστικά
- Ιδιότητα - Πάθηση
- Αλτσχάιμερ
Ανοσοποιητικό
Αντικαρκινικό
Αντιοξειδωτικό
Αντιφλεγμονώδες
Αρθρίτιδα
Διαβήτης
Συκώτι
Τόνωση
Χοληστερίνη
- Προέλευση
- Ινδία
- Κουζίνα
- Ινδική
Ινδονησιακή
Μέσης Ανατολής
Μαροκινή
Ταϋλανδέζικη
- Ταιριάζει με
- Όσπρια
Ζυμαρικά - Ρύζι
Κρέατα
Πουλερικά
- Γεύση
- Ουδέτερη