Με άρωμα που θυμίζει δενδρολίβανο και γεύση δροσερή και γλυκιά, που αφήνει μια ευχάριστη πικρίλα στο τέλος, αποτελεί ένα αρωματικό καρύκευμα, με εφαρμογές στην ποτοποιία και την μαγειρική. Παράλληλα έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως το βότανο της μακροζωϊας.
Στην ποτοποιία χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας, τζιν, λικέρ καθώς επίσης και για τον αρωματισμό του κρασιού. Απαραίτητο για την παρασκευή του ζεστού αρωματικού κρασιού glühwein.
Ταιριάζει σε κρέατα κοκκινιστά και γάστρας, σε αγριογούρουνο, σε λουκάνικα,σε αρνί, σε μαρινάδες κρεατικών, σε στιφάδο, σε κόκορα κρασάτο, σε σουπιές γιαχνί, καθώς επίσης και σε βραστό χταπόδι. Ταιριάζει ιδανικά με όλα τα λιπαρά κρέατα και προσφέρει μία δροσερή, γλυκόπικρη γεύση. Έχει την ιδιότητα να καλύπτει τις δυσάρεστες μυρωδιές, γι'αυτό και θα το συναντήσουμε σε μαρινάδες για αρνί, χοιρινό, πάπιας κ.α. καθώς επίσης και σε συνταγές θαλασσινών, όπως σουπιές και χταπόδι.
Μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα με μπαχάρι, δάφνη, ματζουράνα, κρεμμύδι, σκόρδο, πάπρικα, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, εστραγκόν, θυμάρι και ρίγανη. Επίσης στα κοκκινιστά κάνει απίστευτο πάντρεμα με το μείγμα μπαχαράτ.
Όταν φτιάχνουμε μαρινάδες, για να απελευθερώσουμε τα αρώματα του κέδρου σπάμε τα κεδροκούκουτσα και να ζεστένουμε στο τηγανι πριν την χρήση, στα κοκκινιστά και στα βραστά τα βάζουμε ολόκληρα και τα αφαιρούμε στο τέλος. Προσοχή! λόγω της έντονης γεύσης του μπαίνει πάντα σε μικρές ποσότητες.
Από την αρχαιότητα έχει αναγνωριστεί ως το φαρμακευτικό βότανο που δίνει ζωτικότητα στον οργανισμό και παράτεινε το προσδόκιμο ζωής. Ο γιουνίπερος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της δύσπνοιας, ως χωνευτικό, τονωτικό της όρεξης και της πέψης και ταυτόχρονα καθαριστικό του αίματος. Έχει διουρητικές, αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες, δρώντας κατά της κυστίτιδας, των μολύνσεων των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Εξωτερικά μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών παθήσεων, των ρευματισμών, των αρθριτικών και μυικών πόνων και την ισχιαλγία. Επίσης το αφέψημα του είναι πολύ αποτελεσματικό σε εντερικά προβλήματα, όπως αέρια( μετεωρισμό ), πρήξιμο και εντερικά παράσιτα.
Βοτανική ονομασία: Juniperus communis
Δραστικά συστατικά: Αλφαπινίνη, καδιμίνη, καμφένιο, τερπιτόλη.
Εσωτερική χρήση: Ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό το σιγοβράζουμε ( αφέψημα ) για 7-10 λεπτά, το στραγγίζουμε και πίνουμε 2 ροφήματα την ημέρα.
Εξωτερική χρήση: Για μυαλγίες, αρθριτικά, ρευματισμούς παρασκευάζουμε βάμμα. Κοπανάμε στο γουδί 2 κουταλιές της σούπας κεδροκούκουτσα, προσθέτουμε 1/2 φλυτζάνι μπράντι ή κονιάκ, το αφήνουμε σκεπασμένο για μια εβδομάδα, σουρώνουμε και εφαρμόζουμε βρεγμένη γάζα στην πάσχουσα περιοχή.
Για δερματικές παθήσεις αλλά και για πόνο στις αρθρώσεις παρασκευάζουμε έλαιο. Κοπανάμε στο γουδί 2 κουταλιές της σούπας κεδροκούκουτσα, προσθέτουμε 1/2 φλυτζάνι βαλσαμέλαιο ή ελαιόλαδο, το αφήνουμε σκεπασμένο για δύο εβδομάδες, σουρώνουμε και κάνουμε εντριβές στην πάσχουσα περιοχή.
Χαρακτηριστικά
- Ιδιότητα - Πάθηση
- Άσθμα
Αναλγητικό
Αναπνευστικό
Αντιοξειδωτικό
Αντισηπτικό
Αρθρίτιδα
Βρογχίτιδα
Δερματικά προβλήματα
Διουρητικό
Εντερικές διαταραχές
Κυστίτιδα
Μυαλγίες
Ουρολοίμωξη
Πέτρες στα νεφρά
Πεπτικά προβλήματα
Ρευματισμοί
Τυμπανισμός
Τόνωση
- Προέλευση
- Γερμανία
- Κουζίνα
- Ελληνική
Ευρωπαϊκή
- Ταιριάζει με
- Θαλασσινά - Ψάρια
Κρέατα
Πουλερικά
- Γεύση
- Έντονη
Γλυκιά
Δροσερή
Πικάντικη