Ένα βότανο με εφαρμογές, σχεδόν σε όλες τις κουζίνες. Δροσερός και αρωματικός μπορεί να προστεθεί από σαλάτες, σάλτσες και μαρινάδες κρεατικών, μέχρι και στα γλυκά. Επίσης έχει πολύτιμες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας, ιδιαίτερα για το στομάχι, τα νεφρά, τους κολικούς και το αναπνευστικό.
Η γεύση του είναι γλυκιά και δροσερή ενώ έχει ένα ευχάριστο δυνατό άρωμα φρεσκάδας.
Ταιριάζει σε κρεατοκεφτέδες, χορτοκεφτέδες, μαρινάδες κρεάτων και πουλερικών, σε αρνί φρικασέ, σε dressings για σαλάτες, σε ταμπουλέ, σε σως γιουρτιού, στα μπιφτέκια, στα σουτζουκάκια, στα γεμιστά, στα ντολμαδάκια, στις πίτες και στα λαδερά.
Μπορεί να προστεθεί σε ποτά, δίνοντας ένα αίσθημα φρεσκάδας και δροσιάς. Είναι απαραίτητος για την παρασκευή mojito και ταιριάζει ιδιαίτερα στη λεμονάδα. Στη ζαχαροπλαστική συναντάμε πολύ συχνά στις συνταγές το σιρόπι δυόσμου, που πραγματικά είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του.
Είναι απαραίτητος στο ιταλικό πέστο, στο ινδικό ταντούρι, στην καυτερή σάλτσα χαρίσσα της μαροκινής κουζίνας καθώς επίσης δίνει δροσιά στο γκουακαμόλε και στα ραϊτας. Στα εστιατόρια του Μαρόκου, πάντα μετά το γεύμα σερβίρουν αφέψημα από δυόσμο, που εκτός την υπέροχη γεύση του,βοηθάει τη διαδικασία της χώνεψης.
Ιδιότητες
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την μέντα και το φλισκούνι και έχει παρόμοιες φαρμακευτικές ιδιότητες. Κοινό χαρακτηριστικό και στα τρία βότανα είναι η δραστική ουσία μενθόλη.
Τονωτικό και διεγερτικό, κατά της δυσπεψίας, των πόνων της χολής και του στομαχιού, των νευρικών διαταραχών, των ιλίγγων, του λόξιγκα και της ταχυκαρδίας.
Ιδιαίτερο ευεργετικό βότανο στο έλκος, σε προβλήματα της χολής και των νεφρών (πέτρες, φλεγμονές των νεφρών κ.α.), στην αποβολή εντερικών αερίων που προκαλούν πρήξιμο(μετεωρισμό, τυμπανισμό) καθώς και στην διευκόλυνση της αναπνοής και στο κοινό κρυολόγημα.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία συνδυάζετε με γλυκάνισο και μέλι για την αντιμετώπιση των δυνατών κολικών, της κόπωσης και της ναυτίας και των εμετών, ιδιαίτερα αυτών της εγκυμοσύνης.
Εξωτερικά ο δυόσμος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε κομπρέσες στο κεφάλι για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου και της ημικρανίας, είτε με εντριβές από το έγχυμα του για για ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων.
Δραστικά συστατικά: Μενθόλη, λιμονίνη, L-carvone
Αντενδείξεις:
Είναι ασφαλές βότανο στη χρήση του ακόμη και από εγκύους και παιδιά.
Βοτανική ονομασία: Mentha viridis, Mentha spicata
Παρασκευή Ροφήματος: 2 κουταλάκια του γλυκού βότανο σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήνουμε 10 λεπτά, σουρώνουμε και το πίνουμε, σκέτο ή με μέλι, τρεις φορές την ημέρα.
Εξωτερικά: Βράζουμε 50γρ. με 1 λίτρο νερό σε σκεύος με κλειστό καπάκι. Το εφαρμόζουμε σε κομπρέσες ή κάνουμε εντριβές.
Χαρακτηριστικά
- Ιδιότητα - Πάθηση
- Έλκος
Αναπνευστικό
Αντιεμετικό
Αντιφλεγμονώδες
Αποχρεμπτικό
Αρθρίτιδα
Βήχας
Βρογχίτιδα
Δερματικά προβλήματα
Ημικρανία
Καρδιοτονωτικό
Κολικός
Κρυολόγημα
Ναυτία
Πέτρες στα νεφρά
Πεπτικά προβλήματα
Πονοκέφαλος
Ρευματισμοί
Στομαχικές διαταραχές
Τυμπανισμός
Τόνωση
Χολολιθίαση
- Προέλευση
- Ελλάδα
- Κουζίνα
- Ελληνική
Ευρωπαϊκή
Ινδική
Ιταλική
Μέσης Ανατολής
Μαροκινή
Μεξικάνικη
Τούρκικη, Κουρδική
- Ταιριάζει με
- Γλυκά - Επιδόρπια
Κρέατα
Πουλερικά
Σαλάτες - Λαχανικά
Ψωμί - Πίτες - Αρτοποιήματα
- Γεύση
- Έντονη
Γλυκιά
Δροσερή