Αυτό το ιδιαίτερα αρωμαατικό βότανο, έχει γεύση και άρωμα που θυμίζει κατά πολύ τη ρίγανη και το θυμάρι. Είναι πιπεράτο και συνδυάζεται καλά με βασιλικό, κύμινο, σκόρδο, λεβάντα, θυμάρι και ρίγανη. Ιδανικό καρύκευμα για ψητά κρέατα και σούβλες. Εκτός από τη χρήση του στη μαγειρική φαίνεται πως ευνοεί την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά, καθώς επίσης μάχεται κατά πολλών ασθενειών.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
Είναι ένα αρκετά ευέλικτο βότανο που μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα τεράστιο εύρος συνταγών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρωματικό σε ελιές, ξύδι ή σε ελαιόλαδο, σε τουρσιά, σε σάλτσες, σε ψητά ψάρια, σε γαρίδες, σε μαρινάδες κρεάτων, σε ντοματόσουπες, σε σκορδόψωμα, σε σαλάτες καθώς επίσης σε όλα τα ψητά κρέατα. Είναι υπέροχο καρύκευμα σε αρνί και κατσίκι σούβλας ειδικά όταν αυτό συνδυαστεί με σκόρδο μπαχάρι και ρίγανη.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το θρούμπι θεωρείται αφροδισιακό, ανακουφίζει από πεπτικά και εντερικά προβλήματα, είναι αντιβακτηριδιακό, μάχεται κατά του κρυολογήματος και των ιογενών λοιμώξεων. Δρα σημαντικά στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών που θεωρούνται υπεύθυνες για πολλές σοβαρές χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος. Οι δύο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει (θυμόλη και καρβακρόλη) φαίνεται πως μπλοκάρουν την ανάπλαση των καρκινικών κυττάρων.