Ένα υπέροχο βότανο της ελληνικής γης, απαραίτητο για τις κουζίνες της Μεσογείου. Μπαίνει σε ψητά κρέατα, πουλερικά και ψάρια καθώς επίσης, σε σάλτσες, μπιφτέκια και ψητές πατάτες. Εκτός από την μαγειρική έχει και πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
Το άρωμα του θυμαριού είναι πολυδιάστατο. Αρχικά παραπέμπει στην ρίγανη, αλλά στην πορεία μπορούμε να αντιληφθούμε ένα συνδυασμό από διακριτές αρωματικές νότες, κάμφορας, μελιού, γαρύφαλλου και μέντας. Η γεύση του είναι ζεστή, γήινη και πιπεράτη. Συνδυάζεται καλά με μπαχάρι, βασιλικό, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, δεντρολίβανο, ρίγανη, θρούμπι και φασκόμηλο. Ταιριάζει με αρνί ή κατσίκι με πατάτες φούρνου, σε κοκκινιστά κρέατα, σε κυνήγι, σε ψητά κρέατα, σε στιφάδο, σε μπιφτέκια κ.α.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το θυμάρι ανακουφίζει από βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες, βήχα, κρυολόγημα, αμυγδαλίτιδα, βραχνάδα, συνάχι και προβλήματα πέψης. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό για την μάχη ενάντια στη γρίπη και σε άλλα εποχιακά μεταδιδόμενα νοσήματα. Επίσης θεωρείται γενικό τονωτικό για νευρική εξάντληση και κατάθλιψη. Είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, μαγνησίου, βιταμίνης Κ, καλίου και φυτικών ινών.
Βοτανική ονομασία: Thymus capitatus
Χαρακτηριστικά
- Ιδιότητα - Πάθηση
- Αποχρεμπτικό
Βήχας
Βρογχίτιδα
Κατάθλιψη
Πεπτικά προβλήματα
Πλούσιο σε Σίδηρο
Τόνωση
- Προέλευση
- Ελλάδα
- Καλλιέργεια
- Αυτοφυές
- Κουζίνα
- Ελληνική
Ευρωπαϊκή
Ιταλική
Μέσης Ανατολής
Τούρκικη, Κουρδική
- Ταιριάζει με
- Θαλασσινά - Ψάρια
Κρέατα
Πουλερικά
Σαλάτες - Λαχανικά