Απαραίτητο βότανο στην μεσογειακή κουζίνα, ιδιαίτερα στην ελληνική και την ιταλική. Ταιριάζει με ντομάτες, σαλάτα ή σάλτσα καθώς επίσης σε ψητά κρέατα, ψάρια και διάφορα πιάτα λαχανικών. Εκτός από την μαγειρική έχει και πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
Κυριαρχεί στις κουζίνες τις Μεσογείου και ιδιαίτερα στην ελληνική και την ιταλική, όπου είναι απαραίτητη σε ντοματοσαλάτες, σάλτσα για πίτσα ή σπαγγέτι, σουβλάκια και γενικότερα ψητά κρέατα,αλλά και ψάρια. Είναι ιδιαίτερα αρωματική και η γεύση της είναι ευχάριστη, έντονη και ελαφρά πικρή. Συνδυάζεται με λεμόνι, δενδρολίβανο, μαϊντανό, σκόρδο, μαντζουράνα, μουστάρδα, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι και φασκόμηλο.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τις ζημιές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες φαίνεται πως συνδέονται με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Έχει αντικαρκινικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες, μάχεται κατά των ιογενών λοιμώξεων και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Χαρακτηριστικά
- Ιδιότητα - Πάθηση
- Αμυγδαλίτιδα
Ανοσοποιητικό
Αντιβακτηριακό
Αντικαρκινικό
Αντιοξειδωτικό
Αντισηπτικό
Αντιφλεγμονώδες
Αποχρεμπτικό
Βήχας
Διάρροια
Διουρητικό
Κρυολόγημα
Λαρυγγίτιδα
Μυαλγίες
Ουλίτιδα
Πεπτικά προβλήματα
Πλούσιο σε Σίδηρο
Πονοκέφαλος
Πονόδοντος
Πονόλαιμος
Ρευματισμοί
Τυμπανισμός
Τόνωση
Φαρυγγίτιδα
- Προέλευση
- Ελλάδα
- Κουζίνα
- Βόρειας Αμερικής
Ελληνική
Ευρωπαϊκή
Ιταλική
Μεξικάνικη
- Ταιριάζει με
- Όσπρια
Θαλασσινά - Ψάρια
Κρέατα
Πουλερικά
Σαλάτες - Λαχανικά
- Γεύση
- Έντονη