Απαραίτητο βότανο στην μεσογειακή κουζίνα, ειδικά για την παρασκευή σάλτσας, αλλά και με πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες, με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα ως ενισχυτικό της μνήμης.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
Κυριαρχεί στις κουζίνες τις Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Ιταλική, όπου είναι απαραίτητη σε πέστο και σάλτσα για πίτσα ή ζυμαρικά. Αρωματίζει τις βινεγκρέτ, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον αρωματισμό ελαιολάδου και ξυδιού. Είναι εξαιρετικό αρωματικό για την ντομάτα, τις μελιτζάνες, τις αγκινάρες, τα κολοκυθάκια, τους κιμάδες, τις γαρίδες κ.α. Συνδυάζεται με λεμόνι, δενδρολίβανο, μαϊντανό, σκόρδο, μαντζουράνα, μουστάρδα, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, φασκόμηλο.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Πολύ αποτελεσματικό στην ενίσχυση της μνήμης, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το βότανο τζίνγκο(ή γκίνγκο) μπιλόμπα και το λάδι καρύδας. Έχει αντικαταθλιπτική δράση και φαίνεται πως διεγείρει τον φλοιό των επινεφριδίων. Καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, τις ημικρανίες και τις ζαλάδες. Είναι αντιεμετικό, αντιπυρετικό και αποχρεμπτικό. Χρησιμοποιείται ευρέως ως εντομοαπωθητικό, ενισχύει την γαλουχία και ανακουφίζει τους κοιλιακούς πόνους.
Χαρακτηριστικά
- Ιδιότητα - Πάθηση
- Αλτσχάιμερ
Αποχρεμπτικό
Γαλακτοφορία
Ημικρανία
Κατάθλιψη
Λειτουργία εγκεφάλου - Γνωστικές λειτουργίες
Μνήμη
Πονοκέφαλος
Πυρετός
Τυμπανισμός
- Προέλευση
- Ευρωπαϊκή Ένωση
- Κουζίνα
- Ελληνική
Ευρωπαϊκή
Ιταλική
- Ταιριάζει με
- Ζυμαρικά - Ρύζι
Θαλασσινά - Ψάρια
Κρέατα
Πουλερικά
Σαλάτες - Λαχανικά
- Γεύση
- Γλυκιά
Δροσερή