Εδώ και αιώνες το σκορπίδι χρησιμοποιείται για παθήσεις της ουροδόχου κύστης και των ουροφόρων οδών. Κατάλληλο για την αντιμετώπιση των πετρών των νεφρών και των προβλημάτων του προστάτη.
Το σκορπιδόχορτο είναι γνωστό βότανο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, ήδη από την αρχαιότητα, όταν ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε σαν διουρητικό και αποχρεμπτικό. Είναι κατάλληλο για όλα τα νοσήματα της ουροδόχου κύστης και των ουροφόρων οδών και ιδιαίτερα δημοφιλές γιατρικό, για τη διάλυση της πέτρας των νεφρών.
Μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία προβλημάτων του προστάτη, σε κυστίτιδα καθώς επίσης της διάρροιας, των βρογχικών παθήσεων, του βήχα και των εντερικών παρασίτων.
Έχει διουρητικές, καταπραϋντικές, αντιβηχικές, αποχρεμπτικές, εφιδρωτικές και ανθελμιθικές ιδιότητες.
Στο παρελθόν η λαϊκή θεραπευτική το έχει χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και της διόγκωσης της σπλήνας
Ενεργά συστατικά: Τανίνη και υψηλές συγκεντρώσεις φαινολικών ενώσεων, όπως το χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, οι οποίες μειώνονται κατά την διαδικασία αποξήρανσης του βοτάνου.
Βοτανική ονομασία: Ceterach officinarum, Asplenium ceterach
Αντενδείξεις: Δεν έχει αναφερθεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια ή τοξική εκδήλωση.
Χρήση: Βράζουμε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας για 1 φλυτζάνι νερό. Το αφήνουμε σε βρασμό 2-4 λεπτά. Πίνουμε 2-3 φλυτζάνια την ημέρα. Λόγω της πικρή του γεύσης ,μπορεί να συνδυαστεί ωραία, με μέντα, γλυκάνισο και γλυκόριζα και να του προσθέσουμε μέλι.
Για πέτρες στα νεφρά μπορούμε να συνδυάσουμε το σκορπιδόχορτο με αγριάδα, επιλόβιο και εκουιζέτο. Ανακατεύουμε μία κουταλιά της σούπας από κάθε βότανο και σιγοβράζουμε 5-7 λεπτά σε 6 φλυτζάνια νερό. Πίνουμε τουλάχιστον 3 φλυτζάνια την ημέρα, και πολύ νερό για 2 εβδομάδες. Εάν χρειαστεί το επαναλαμβάνουμε με διακοπή μίας εβδομάδας.
Χαρακτηριστικά
- Ιδιότητα - Πάθηση
- Άσθμα
Αποχρεμπτικό
Βήχας
Βρογχίτιδα
Διάρροια
Διουρητικό
Κυστίτιδα
Πέτρες στα νεφρά
Προστάτης
- Προέλευση
- Ελλάδα
- Καλλιέργεια
- Αυτοφυές