Ο κρητικός κίστος, θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε πολυφαινόλες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φυτό στην Ευρώπη. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, στις ελεύθερες ρίζες καθώς επίσης αντιμετωπίζει αποτελεσματικά στομαχικές διαταραχές και μειώνει την χοληστερίνη.
Το Ινστιτούτο Lefo στο Ahrensburg της Γερμανίας κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα μετά από δοκιμές και μελέτες :
Ο κίστος είναι τρεις φορές πιο αντιοξειδωτικός από το πράσινο τσάι.
Προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί
Είναι πιο αντιοξειδωτικός είκοσι φορές από το φρέσκο χυμό λεμονιού.
Επίσης με βάση τον καθηγητή Claus Peter Siegers αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαρέα μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό του τσιγάρου και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Βοηθά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων που προκαλούν οι μύκητες.
Καταπολεμά πολλούς επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως το κολοβακτηρίδιο και το ελικοβακτηρίδιο και άλλες φλεγμονές καθώς επίσης παρέχει ανακούφιση στο πεπτικό σύστημα.
Εντυπωσιακή είναι η ισχυρή αντιιική δράση του, ιδιαίτερα στους ιούς (H1N1 & H7N7).
Μειώνει την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης και μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών που προκαλούν στεφανιαία νόσο.
Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του, μειώνει την πιθανότητα θρόμβων στο αίμα.
Μειώνει σημαντικά την οξειδωτική βλάβη στους ιστούς, η οποία μπορεί να ενισχύσει την αντοχή του ανθρώπινου σώματος στον καρκίνο.
Χρήση: Ρίχνουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό το μουλίαζουμε για 7-10 λεπτά, το στραγγίζουμε πίνουμε, 2-3 ροφήματα την ημέρα
Χαρακτηριστικά
- Ιδιότητα - Πάθηση
- Έλκος
Ανοσοποιητικό
Αντιβακτηριακό
Αντικαρκινικό
Αντιοξειδωτικό
Αντιφλεγμονώδες
Αποτοξίνωση
Καρδιοτονωτικό
Μύκητες
Πεπτικά προβλήματα
Στομαχικές διαταραχές
Τριγλυκερίδια
Χοληστερίνη
- Προέλευση
- Ελλάδα
- Καλλιέργεια
- Αυτοφυές