Λαϊκοί θρύλοι προσδίδουν στον απήγανο μαγικές ιδιότητες. Οι Κέλτες μάγοι χρησιμοποιούσαν τον απήγανο για προστασία από τα ξόρκια. Η ομοιοπαθητική και η σύγχρονη βοτανοθεραπευτική το αναγνωρίζουν ως εμμηναγωγό, αμβλωτικό, ενισχυτικό της όρασης και αντιρευματικό.
Από την αρχαιότητα έχουν αναγνωριστεί οι φαρμακευτικές αλλά και οι μυστήριες "μαγικές" ιδιότητες του βοτάνου. Είναι καταπληκτικό εμμηναγωγό, κατάλληλο για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας και της αμμηνόρροιας. Έχει την ιδιότητα να προκαλεί συσπάσεις στην μήτρα, γι' αυτό και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό αμβλωτικό. Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της όρασης, καθώς και για την αντιμετώπιση των ρευματισμών και της αρθρίτιδας. Είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση νευρικών παθήσεων, της υστερίας και της επιληψίας.
Μικρές δόσεις απήγανου, με εσωτερική λήψη έχουν αιμοστατική δράση. Το έγχυμα ( ρόφημα από το μούλιασμα του βοτάνου σε νερό) του εσωτερικά, όταν το λαμβάνουμε 2-3 φορές την ημέρα, είναι δραστικό για κιρσούς, φλεβίτιδα, ρευματισμούς και αρθρίτιδα. Όταν λάβουμε νηστικοί το αφέψημα ( ρόφημα από το βρασμό του βοτάνου σε νερό) του, ένα φλυτζάνι το πρωί και ένα το βράδυ για τέσσερεις μέρες σκοτώνει τα παράσιτα των εντέρων.
Ενεργά συστατικά: Ol.Rutae( μεθυλνονυλκετόνη, ρουτοσίνη, κ.α.)
Βοτανική ονομασία: Ruta graveolens L.
Αντενδείξεις: Να μην χρησιμοποιείται από έγκυες. Μην υπερβαίνετε την προτεινόμενη δοσολογία.
Χρήση:
Ρίχνετε: 2κ.γ απήγανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήνετε για 10-12 λεπτά. Σουρώνετε και πίνετε 2-3 ροφήματα την ημέρα.
Χαρακτηριστικά
- Ιδιότητα - Πάθηση
- Αρθρίτιδα
Διουρητικό
Εντερικές διαταραχές
Κυκλοφορικό
Οφθαλμικές παθήσεις
Ρευματισμοί
Ρύθμιση περιόδου
Φλεβίτιδα
- Προέλευση
- Ελλάδα
- Καλλιέργεια
- Αυτοφυές