Τα μαύρα ρεβύθια είναι ένα πολύ ιδιαίτερο όσπριο που το συναντάμε συχνά στην ινδική κουζίνα. Είναι ιδιαίτερα νόστιμα και αφήνουν μία λεπτή γεύση καρυδιού!
Αν και τα λέμε μαύρα στην πραγματικότητα έχουν σκούρο καφέ χρώμα και μικρότερο μέγεθος από τα κλασικά ρεβύθια.Τα συναντάμε στις κουζίνες της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής.Έχουν σκληρό φλοιό συμπαγή υφή και μια ευχάριστη επίγευση καρυδιού.Ταιριάζει σε πολλές ινδικές συνταγές, σε hummus και σε σαλάτες.
Θεωρούνται ένα από τα πιο υγιεινα όσπρια. Φαίνεται πως συμβάλουν στην ρύθμιση του σακχάρου και της χολιστερόλης.Έχουν χαμηλο γλυκαιμικό δείκτη και αποτελούν πηγή μετάλλων (σιδήρου, μαγνησίου, χαλκού και ψευδάργυρου),ασβεστίου, βιταμινών (B,K, E, C), πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου και δρουν θετικά στο συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.