Ένα σπάνιο όσπριο που παράγεται σε πολύ μικρή κλίμακα στην Δυτική Μακεδονία.Έχει εξαίρετη γεύση,τόσο γλυκιά που θυμίζει κάστανο.Είναι πολύ εύκολο στο ψήσιμο,μιας και βράζει πολύ γρήγορα. Αξίζει να το δοκιμάσετε στον φούρνο αλλά και στην κατσαρόλα. Οι μαύροι γίγαντες αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, συμβαδίζοντας με τα πρότυπα μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής.
Παρά την περίεργη τους εμφάνιση έχουν πολλά κοινά με τα άλλα μέλη της οικογένειας των φασολιών. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κυτταρική αναγέννηση. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχουν καταπολεμούν τις φλεγμονές και μπορεί ακόμη και να αποτρέψουν ορισμένες μορφές καρκίνου. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προάγει την γαστρεντερική υγεία, ενώ ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Χαρακτηριστικά
- Προέλευση
- Ελλάδα
- Κουζίνα
- Όλες
Ειδικοί αριθμοί αναφοράς
- mpn
- 00006861-1