Έχουν χρώμα που θυμίζει ελεφαντόδοντο, γλυκιά γεύση, οβάλ σχήμα και πυκνότερη υφή από άλλα λευκά φασόλια. Λόγω της υφής τους δεν θα λιώσουν ακόμα και εάν τα σιγοβράσουμε για πολλές ώρες. Είναι ιδανικά για λευκή φασολάδα και σαλάτες και λόγω τις γλυκιάς γεύσης τους κάνουν ωραία αντίθεση με αλμυρές γεύσεις, όπως παστά και μαρινάτα ψάρια.
Διατροφικές Πληροφορίες Ανά 100g
Ενέργεια | 333kcal |
---|---|
Λίπη | 0,9g |
-εκ των οποίων κορεσμένα | 0,2g |
Υδατάνθρακες | 60g |
Ίνες | 15g |
Σάκχαρα | 2,1g |
Πρωτεΐνες | 23g |
Αλάτι | 0,016g |
Τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αποτελούν καλή πηγή χαλκού, φυλλικού οξέος, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, θειαμίνης, καλίου και ψευδαργύρου. Λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού που συμβάλει στο αδυνάτισμα. Δεδομένου ότι είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκίας. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ψιλά λευκά φασόλια περιέχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, δηλαδή περίπου το διπλάσιο από ένα αυγό, γεγονός που τα καθιστά ιδανική πηγή πρωτεϊνών για χορτοφάγους.
Για καλύτερα αποτελέσματα στο μαγείρεμα τους, μουλιάστε τα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ.