Παραδοσιακά ζυμαρικά του σπάρτου, γνωστά και ως χερίσια μακαρόνια από τη Χίο! Συνδυάστε τα με σάλτσα ντομάτας και κατσικίσιο τυρί και η γεύση θα σας εκπλήξει!
Τα χερίσια μακαρόνια λέγονται και μακαρόνια του σπάρτου, γιατί πλάθονται γύρω από ένα κλωναράκι σπάρτου. Ένα ιδιαίτερο χειροποίητο ζυμαρικό από το Χιώτικο Κελλάρι που προτείνει την παρακάτω συνταγή.
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά για 20 λεπτά. Σε 80-100 γρ ελαιόλαδο, σοτάρουμε 3-4 σκελίδες σκόρδο και 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα μέχρι να ροδίσει και τα σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Ρίχνουμε στη συνέχεια 300 γρ σάλτσα, δαφνόφυλλα ή βασιλικό, αλάτι, πιπέρι κατά βούληση.
Σερβίρουμε τα ζυμαρικά ρίχνοντας τη σάλτσα και τέλος βάζουμε λεπτές φέτες κατσικίσιο τυρί της άλμης. Το παραπάνω ζυμαρικό μπορεί να συνοδεύσει κοκκινιστή κατσίκα και κόκορα κρασάτο.