Ο κρόκος ή σαφράν είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο. Ταιριάζει σε ρυζότο, πιλάφι, ζυμαρικά , σούπες, σάλτσες, επιδόρπια, ποτά και τσάι. Προσφέρει ντελικάτη γεύση και ένα φωτεινό χρυσαφί χρώμα όπου μπαίνει. Εκτός από την χρήση του στην μαγειρική είναι πολύτιμη η συμβολή του στη φαρμακευτική και στην βοτανοθεραπεία.
Η γεύση του είναι λεπτή, ζεστή και γήινη και συνδυάζεται καλά με γλυκάνισο, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο. Είναι απαραίτητο για την ισπανική παέγια, το ιταλικό ριζότο, το γαλλικό bouillabaisse, το αραβικό κάψα και το ινδικό μπιριάνι.
Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται σαν τέλειο εμμηναγωγό, άριστο στομαχικό, σαν αντισπασμωδικό και διεγερτικό. Από πολλούς ειδικούς υποστηρίζεται ότι καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκίτη και τους νευρικούς κoλικούς. Εξωτερικά χρησιμοποιείται στο γιάτρεμα των σπυριών.
Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, έχει αντικαρκινική δράση. Θωρακίζει το ανοσοποιητικό και μάχεται κατά των φλεγμονών. Είναι αφροδισιακό, αντιδιαβητικό και καρδιοτονωτικό. Ενισχύει την μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες, ιδιαίτερα εάν αυτό συνδυαστεί με gingko biloba και βασιλικό.
Χαρακτηριστικά
- Ιδιότητα - Πάθηση
- Ακμή
Ανοσοποιητικό
Αντικαρκινικό
Αντιοξειδωτικό
Αντιφλεγμονώδες
Αφροδισιακό
Διαβήτης
Καρδιοτονωτικό
Κολικός
Μνήμη
Πεπτικά προβλήματα
Ρύθμιση περιόδου
Στομαχικές διαταραχές
Τόνωση
- Προέλευση
- Ελλάδα
- Κουζίνα
- Όλες
- Ταιριάζει με
- Γλυκά - Επιδόρπια
Ζυμαρικά - Ρύζι
Κρέατα
Πουλερικά