Αυτοί οι μικροί σπόροι από την Ινδία με το έντονο άρωμα και γεύση θυμαριού, είναι πολύτιμοι για την ασιατική και όχι μόνο γαστρονομία. Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, έχουν και ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες. Δοκιμάστε τους σε αλμυρά αρτοσκευάσματα και αμυλούχα λαχανικά για μια μοναδική γευστική εμπειρία.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
Το άτζοβαν είναι ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό με προέλευση από την Ινδία. Είναι πολύ διαδεμένο στην μαγειρική της νότιας Ινδίας, για την παρασκευή κάρυ. Η μεγάλη περιεκτικότητα του σε θυμιόλη( Η ουσία που του χαρίζει το άρωμα του θυμαριού) το κάνει κατάλληλο για αμυλούχα τρόφιμα, όπως αλμυρά αρτοσκεύσματα ψωμιά, πίτες, κράκες, κριτσίνια κ.α. Ταιριάζει πολύ σε πατάτες, πράσινα πιάτα λαχανικών, φακές, φασόλια, αλλά και σε μαρινάδες κρεάτων.
Οι σπόροι άτζοβαν συνδυάζονται υπέροχα με tamarind, κόλιανδρο, κύμινο και μαραθόσπορο.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το άτζοβαν έχει αποδεδειγμένα ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Ο σπόρος, και ειδικά το αιθέριο έλαιο στον σπόρο( θυμιόλη ), είναι ισχυρό αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, ενισχυτικό της πέψης, διουρητικό, αποχρεμπτικό και τονωτικό. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, ο σπόρος και τα αιθέρια έλαια του χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος του βήχα, της γρίπης, του άσθματος, της διάρροιας, του κολικού των εντέρων, της δυσπεψίας, της αρθρίτιδας και των ρευματισμών.
ΧΡΗΣΗ: 2 κουταλιές της σούπας 8' στους 100 βαθμούς για μία κούπα νερό. 2-3 ροφήματα ημερησίως.
Χαρακτηριστικά
- Ιδιότητα - Πάθηση
- Άσθμα
Αναπνευστικό
Αντιβακτηριακό
Αντιοξειδωτικό
Αντισηπτικό
Αποχρεμπτικό
Αρθρίτιδα
Βήχας
Βρογχίτιδα
Διάρροια
Κολικός
Πεπτικά προβλήματα
Τόνωση
- Προέλευση
- Ινδία
- Κουζίνα
- Αφρικάνικη
Ινδική
- Ταιριάζει με
- Όσπρια
Κρέατα
Σαλάτες - Λαχανικά
Ψωμί - Πίτες - Αρτοποιήματα
- Γεύση
- Έντονη