Το κάρδαμο ή κακουλέ, είναι ένα ιδιαίτερα αρωματικό μπαχαρικό, που χρησιμοποιείται κυρίως στην ζαχαροπλαστική αλλά και την μαγειρική.
Πολύτιμο μπαχαρικό με δυνατό άρωμα, που θυμίζει ευκάλυπτο, πεύκο και μέντα και γεύση γλυκιά και έντονη με πικάντικες νότες. Παραδοσιακά στην Ελλάδα το βάζουμε στα τσουρέκια είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με μαστίχα ή και μαχλέπι. Δίνει φοβερή γεύση στο τσάι και αποτελεί το βασικό συστατικό στο μείγμα μπαχαρικών chai Masala. Στις αραβικές χώρες, η κύρια χρήση του κάρδαμου είναι ο αρωματισμός του αραβικού καφέ. Είναι απαραίτητο συστατικό στην ινδική κουζίνα, ειδικά σε πιάτα με ρύζι. Το συναντάμε σε μαρινάδες κρεατικών και πουλερικών, φαγητά κατσαρόλας, αλλά και σε παγωτά, πουτίγκες, κείκ, σιρόπια, τσουρέκια, μπισκότα κ.α.
Ταιριάζει υπέροχα με γαρύφαλλο, πιπερόριζα, γλυκάνισο, μαστίχα, μάραθο, κανέλα και μαχλέπι.
Πλούσιο σε βιταμίνες ειδικά σε βιτσμίνη C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τονώνει το σώμα και το πνεύμα. Στην παραδοσιακή ινδική ιατρική ayurveda, αλλά και στη σύχρονη βοτανοθεραπεία, συναντάμε το κάρδαμο ως καταπραϋντικό των ρευματικών πόνων, αφροδισιακό, αντιδιαβητικό και καθαριστικό του αίματος