Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται superfood, μιας και έχει τέλειο διατροφικό προφίλ. Η υψηλή της θρεπτική αξία, η ευχάριστη λεπτή της γεύση και η ενδιαφέρουσα υφή της, είναι οι λόγοι που έχει γίνει τόσο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στους κύκλους των gourmet chef, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Διατροφικές Πληροφορίες Ανά 100g
Ενέργεια | 375 kcal |
---|---|
Λίπη | 7,1g |
-εκ των οποίων κορεσμένα | 3,6g |
Υδατάνθρακες | 64,0g |
-εκ των οποίων σάκχαρα | 0,0g |
Ίνες | 7,1g |
Πρωτεΐνες | 14g |
Η κινόα είναι μία πλήρης τροφή, που περιέχει σε ιδανική αναλογία τα τρία βασικά μακροδιατροφικά στοιχεία, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρωτεΐνη στην κινόα, αν και φυτική, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα ακόμα και αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός. Περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού, καθώς και φυτικές ίνες που συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού. Πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, Β9 και σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο και φώσφορο. Είναι κατάλληλη για βρώση από ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη. Περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών και φαίνεται πως βοηθάει στην πρόληψη από διαβήτη τύπου 2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθάει το σώμα να ανακάμψει και να παράγει νέους ιστούς λόγω της μεγάλης περιεκτικότας σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο και στο αμινοξύ λυσίνη.
Μπορεί να μπει σε σούπες και σαλάτες ή ακόμα και να αντικαταστήσει το ρύζι ή το πλιγούρι.