Τα αποξηραμένα μαύρα λάιμ Περσίας ή λεμόνια του Σιράζ, ολόκληρα ή τριμμένα αρωματίζουν και δίνουν γεύση σε σούπες, πιλάφι, σάλτσες και μαρινάδες κρεατικών!
Ανώριμα λάιμς θάβονται στην άμμο της ερήμου, όπου ψήνονται από τον ήλιο και ξεκινάει μια διαδικασία φυσικής ζύμωσης, προσδίδοντας τους μια έντονη, γήινη, μεστή, αλλά και πολύ ιδιαίτερη γεύση. Δοκιμάστε τα ολόκληρα αφού τα τρυπήσετε με μία οδοντογλυφίδα, μέσα στην κοιλιά κοτόπουλου ή κατσικιού στη σούβλα, είτε τρίψτε τα και χρησιμοποιήστε τα σε μαρινάδες κρεάτων και πουλερικών. Είναι απαραίτητο καρύκευμα στο σαβουρμά (είδος κεμπάπ που θυμίζει γύρο) και στο αραβικό κάψα (saudi kabsa παραδοσιακό πιλάφι με κοτόπουλο ή αρνί). Η διαφορά του μαύρου σε σχέση με το λευκό, είναι ότι έχει υποστεί επιπλέον ζύμωση, η οποία του προσφέρει μια πιο βαριά και κάπως καπνιστή γεύση.
Χαρακτηριστικά
- Προέλευση
- Ιράν
- Κουζίνα
- Μέσης Ανατολής
- Ταιριάζει με
- Κρέατα
Πουλερικά